En del kreditgivare kräver att en kontantinsats läggs när billånet tecknas. Det vanligaste är däremot att kreditgivare erbjuder billån utan kontantinsats. Det innebär därmed att man kan låna hela beloppet som bilen kostar – vilket kan vara en fördel.

Andra fördelar med att teckna billån utan kontantinsats är att bilen inte är någon säkerhet vilket skapar möjlighet att välja lånesumma och amorteringstid betydligt friare än om lånet är knuten till bilen.

Teckna privatlån eller billån?

Att teckna ett billån utan kontantinsats är samma sak som att teckna ett billån utan säkerhet. Det innebär därmed ett vanligt privatlån. De allra flesta kreditgivare som erbjuder ”billån utan säkerhet” erbjuder alltså ett privatlån som bland annat kan användas till finansiering för bilinköp. Orsaken att det kallas för billån är enbart för att visa för konsumenten att lånet kan användas för finansiering av bilen. Det är alltså vanligt att samma kreditgivare marknadsför både privatlån och billån men där det är exakt samma lån. Ett exempel kan tas från ICA Banken: Ett privatlån kan tecknas på mellan 20.000 kr och 350.000 kr med en lägsta ränta på 3,70%. Ett billån hos banken (utan säkerhet) kan tecknas på mellan 20.000 kr och 350.000 kr med en lägsta ränta på 3,70%. Det är alltså samma lån det handlar om, bara att man paketerat det olika. (Tips: Vill du jämföra billån utan kontantinsats så jämför ett stort antal aktörer som erbjuder privatlån/billån.)

Regeln om att billån utan kontantinsats alltid är samma sak som ett privatlån har även vissa undantag… Det finns nämligen kreditgivare som skiljer på privatlånet och billånet trots att billånet inte kräver någon säkerhet. I kampen om kunderna väljer vissa att ge lägre ränta eller andra förbättrade avtal på billånet är privatlånet.

Hos SevenDay går det att teckna privatlån och få en ränta på 3,75%-9,95% medan billånet ger en ränta på 3,5%-5,95%. Bilen används inte som säkerhet.

Hos Ikano går det att teckna privatlån och få en ränta på 3,50%-11,95% medan billånet ger en ränta på 4,95%. På billånet används inte bilen som säkerhet.

För de med mycket god ekonomi kan det alltså vara mer lönsamt att teckna privatlånet hos Ikano än dess billån vilket kan ses som något udda. Orsaken är att Ikano valt att sätta en och samma räntesats till alla låntagare på billånet vilket är relativt ovanligt. Jämför alltså olika lån utifrån vad de kostar – inte utifrån vad de heter.

Tre bra tips

  • Gå via låneförmedlare – Det viktigaste rådet, när ett billån ska tecknas, är att jämföra flera olika aktörer. En del har specialiserat sig på att låna ut stora belopp medan andra ger lägre belopp. En del har hög uppläggningsavgift och aviavgift – andra inga avgifter alls. Via en låneförmedlare sker en jämförelse på ca 20 banker helt utan kostnad. Dessutom tas enbart en kreditupplysning vilket i längden gör det lättare att få ett lån beviljat. Låneförmedlare som rekommenderas är Freedom Finance, Lendo och Zmarta.
  • Höj bolånet – Det billigaste sättet att låna till bil är att höja bolånet. Detta åtminstone om det är lite större belopp som ska lånas. Den stora fördelen med detta är att en riktigt låg räntesats går att få och att man kan låna till hela bilens värde. Även de som har betalningsanmärkning kan belåna bostaden (Läs mer om Omstartslånet här) och få en betydligt lägre ränta än om billån/privatlån tecknas.
  • Jämför även privatlån – Det allra vanligaste är att kreditgivare erbjuder exakt samma lån oavsett om de marknadsför det som ”Privatlån” eller ”Billån utan kontantinsats”. Men som exempel visats ovan så finns det undantag. Det kan till och med vara så att det går att få lägre ränta på det som marknadsförs som privatlån. Jämför därför flera kreditgivare oavsett om de erbjuder ”billån utan säkerhet” eller ”Privatlån”. Detta då dessa begrepp alltså är samma sak.