billån med betalningsanmärkningEn person som fått en betalningsanmärkning har betydligt svårare att få lån, hyreskontrakt, abonnemang m.m. Vid en kreditupplysning ser företagen att personen har betalningsanmärkning och avslår då ansökan på grund av att de anser att risknivån är för hög.

Låna med betalningsanmärkning hos Lendo!

Men det finns ett antal kreditgivare som erbjuder billån med betalningsanmärkning. Lånen karaktäriseras då av följande:

  • Färre kreditgivare – Det är relativt få kreditgivare som erbjuder billån till personer med betalningsanmärkning. Men det betyder inte att man ska strunta i att jämföra dem mot varandra. Räntan och villkoren skiljer en hel del och som alltid finns det mycket att spara på att jämföra flera aktörer. En enkel väg att göra detta är att ansöka om billån via en låneförmedlare som även samarbetar med banker som tillåter betalningsanmärkning (Ex. Freedom Finance)
  • Skuldfri hos Kronofogden – Även om betalningsanmärkning accepteras så är krävs det att någon skuld inte finns hos Kronofogden. Börja därför med att avbetala skulden innan lånet för bilen tecknas.
  • Begränsat lånebelopp – Då kreditgivarna anser att de tar en större risk när de lånar ut pengar till personer med anmärkning har de ofta en övre gräns för hur stort belopp som kan lånas. Ett exempel kan tas från Blue Step som lånar ut upp till 350 000 kr men vid betalningsanmärkning är gränsen 85.000 kr.
  • Begränsat antal anmärkningar och anmärkningssumma – Även om en kreditgivare tillåter anmärkningar så finns det oftast en högsta gräns för hur många anmärkningar som får finnas. Ibland även en gräns för hur stor summa dessa anmärkningar gäller för. Gränserna varierar mellan olika kreditgivare och kan exempelvis vara ”Maximalt 10 betalningsanmärkningar till ett totalt belopp av 50.000 kr”
  • Högre ränta – Kreditföretag sätter generellt räntan utifrån den risknivå som de anser att lånet är på. I detta fall är risken högre och därmed räntan högre. Den räntesats som erbjuds brukar vara cirka dubbelt så hög som till personer utan betalningsanmärkning.

Tre tips för billigare billån trots betalningsanmärkning

  1. Jämför räntan via låneförmedlare – En rekommendation är att alltid att gå via låneförmedlare när ett lån ska tecknas. Därmed fås en gratis och snabb jämförelse av de bankerna som låneförmedlaren samarbetar med.
  2. Belåna bostaden – Med Marginalens Omstartslån går det att belåna sin bostad (trots betalningsanmärkningar) och därmed få pengar som får användas till valfritt ändamål. Den som har en bostad som inte är fullt belånad rekommenderas att välja detta alternativ då räntan på lånet blir betydligt lägre än på ett privatlån/billån.
  3. Teckna nytt lån när anmärkning är borta – Räntenivån på lån då betalningsanmärkning finns är cirka dubbelt så hög som om anmärkningen inte finns. När betalningsanmärkningen inte längre gäller bör man därför teckna ett nytt privatlån för att lösa det gamla lånet. Det går då sannolikt att få till en räntenivå som är cirka hälften så hög som tidigare.
  4. Snabblån/smslån kan vara ett alternativ – Om du har svårt att få ett billån och summan du behöver låna är högst 25 000 kr kan ett snabblån vara ett alternativ. För att hitta snabblån som erbjuder bra villkor gäller det att jämföra utbudet då branschen är präglad av skyhöga räntor och dolda avgifter. Det finns dock ett par aktörer som erbjuder räntefria perioder om man betalar tillbaka lånet snabbt. Det bästa smslånet hittar man oftast genom seriösa jämförelsetjänster och inte direkt hos en kreditgivare.