En fråga som ibland uppstår i samband med bilköp är om köpet kan genomföras på faktura. Istället för att betala kontant eller med kort hos bilhandlaren önskar kunden att få hela summan på en faktura med exempelvis 30 dagars löptid.

Orsaken handlar nästan enbart om tillgängligt kapital. En person kanske har stort behov en bil omgående men har inte råd att betala förrän efter kommande löningsdag. Eftersom fakturor i regel har 30 dagars löptid skulle bilen alltså kunna hämtas ut och fakturan betalas i tid efter att lönen kommit.

Det är däremot mycket få bilhandlare som erbjuder detta alternativ. Orsaken handlar om risken som de tar att personen inte betalar sin faktura. Ett alternativ är därmed att teckna ett billån men det finns även andra vägar, som ofta är billigare än lånen som har uppläggningsavgift, aviavgift och ränta. Detta i alla fall om tanken är att hela bilen ska vara betald inom en eller ett par månader.

Kreditkortet

Genom att köpa bilen med kreditkortet skapas en räntefri period fram till kommande kreditkortsfaktura skickas ut. Därmed kan man vänta in kommande lön innan kreditkortsfakturan ska betalas. Men det finns ibland ett problem, vilket uppmärksammats på flera forum på internet. Det finns bilhandlare som inte accepterar kreditkort som betalningsmetod. En av orsakerna som lyfts fram är att handlarna måste betala en viss procent i avgift när betalning sker med kreditkort. Med tanke på bilarnas värde blir avgiften ganska stor.

En annan orsak kan just vara att de är osäkra på att få betalningen. De vill helt enkelt se pengarna på kontot innan de ger ut bilen. Enligt forumtrådar gäller detta problem däremot främst hos mindre bilhandlare.

Förbetala fakturan – utan att betala den

Flera bilhandlare accepterar att fakturan betalas innan bilen hämtas. I detta fall är de ju säkra på att pengarna kommer in och kan därmed erbjuda fakturaalternativet. Det köparen i så fall kan göra är att betala fakturan med sitt kreditkort och därmed ta del av kreditkortets räntefria period samt delbetalningsmöjlighet. För även om bilhandlaren inte accepterar kreditkort så går det att gå runt detta via fakturamöjligheten.

Det går att betala fakturor med de allra flesta kreditkort. Detta via betalningslösningar som exempelvis Betalo. Att registrera sig är gratis och den enda avgift som uppstår är när fakturor betalas med kortet, en avgift på någon procent på hela summan. Det finns däremot ett flertal kort, ofta så kallade bensinkort, som har specialavtal med Betalo. Exempelvis kan fakturor betalas utan någon extra avgift om Shell MasterCard används.

Det som sker är alltså att köparen tar hem fakturan, betalar med sitt kreditkort via Betalo, och kan sedan hämta bilen 1-2 dagar senare när betalningen är registrerad. Kreditkortsfakturan kommer sedan ca en månad senare och kan betalas till helhet med kommande lön.

I detta fall går det även att delbetala fakturan men det bör i så fall bara ske över ett fåtal månader. Om exempelvis bensinkortet Preem MasterCard används för inköp på 10 000 kr innebär det en kvartalskostnad på knappt 250 kr i ränta. Det är ändå betydligt lägre än billånen som inte sällan har uppläggningsavgift på det dubbla.

Billån är ofta det enklaste sättet att finansiera en bil. Men vid lägre summor och kortare amorteringstider kan mycket väl kreditkortet erbjuda flera olika alternativ.