Om priset på bilen är relativt lågt kan det bästa ekonomiska alternativet vara att delbetala den utan ränta. Sker inköpet via en bilhandlare kan de ibland erbjuda delbetalning utan att någon räntekostnad uppstår. Detta så länge som delbetalningen sker inom kortare tidsperiod.

Men även om inte bilhandlaren erbjuder delbetalning, eller om inköp sker privat, finns denna möjlighet. Detta genom att ett flertal kreditkort erbjuder räntefri delbetalning om inköp sker på minst ett par tusen kronor. Även om det tillkommer vissa avgifter så kan det vara betydligt billigare än att teckna ett billån.

Exempel: Re:member

Oavsett vilket kreditkort som väljs från Re:member så ingår möjligheten att betala räntefritt i upp till 24 månader. Som mest kan 20 000 kr delbetalas. Delbetalningen är räntefri men det uppkommer en avikostnad på 57 kr per månad. Den som betalar bilen med kortet och väljer att återbetala över 12 betalningstillfällen kommer därmed betalat 684 kr i kreditkostnad – oavsett pris på bilen. Väljs 6 betalningstillfällen blir kostnaden 342 kr. Förutsatt att bilen kostat 15 000 -20 000 kr är det en låg kostnad i förhållande till kreditbeloppet.

Här ska tilläggas att kortet ger bonus på 1% på samtliga inköp. Om inköp sker på 20 000 med Re:member More kommer alltså 200 kr ges i bonus. En bonus som dras av på kommande kreditkortsfaktura. I realitet kostar alltså delbetalningen på 6 månader enbart ca 140kr.

Att Re:member More har bonus på samtliga inköp har gjort att kreditkortet rankas som ”bästa bonuskortet” i flera undersökningar. Med bonus och fördelaktig delbetalningsmöjlighet hålls helt enkelt kostnaderna nere. Det finns däremot risker – Läs nedan under ”Risker med kreditkortet”.

Exempel: Supreme

Även Supreme erbjuder sina kunder att delbetala utan ränta. Den längsta perioden är däremot bara 6 månader och i detta fall uppkommer en uppläggningsavgift på 97kr och en avikostnad på 29kr per månad. I det fall som inköp sker av en bil på 15 000 kr och detta återbetalas över 6 månader blir den effektiva räntan 4,32%. Total kreditkostnad blir i detta fall 369 kr.

Att betala 369 kr för ett lån på 15 000 kr under 6 månader är mycket fördelaktigt. Det kan extremt sällan matchas av banker om de enbart ska låna ut så låg summa under 6-12 månader.

Även Supreme har bonus på sitt kort men då i form av poäng som samlas och som sedan kan användas för att köpa produkter i deras webbshop. Generellt kan man däremot räkna med en bonus på ca 0,5% av inköpssumman.

Risken med kreditkortet

Som räkneexempel visar ovan kan det i vissa fall vara betydligt mer ekonomiskt att betala bilen med kreditkortet, och välja dess delbetalningsmöjlighet, än att teckna ett privatlån. Det går därmed att få en effektiv ränta på under 5%. Att låna dessa summor via en bank under ca ett år innebär ofta räntor kring 10-20%. Detta just på grund av det är så låga belopp och korta amorteringstider.

Det finns däremot en risk med denna delbetalningsmöjlighet. Det är nämligen inte ovanligt att delbetalningen kan förlängas och därmed bli längre än de ursprungliga, exempelvis 6 månaderna. Men när detta sker uppstår en kreditränta på beloppet. Då räntan på ett kreditkort ofta är kring 15-18% kan bilinköpet snabbt bli ett riktigt dyrt inköp.

Att delbetala via denna funktion på kreditkortet är alltså enbart en rekommendation om man håller sig till gällande delbetalningsplan.